dinsdag 18 april 2017

Een ongeplande update

sinds ik anderhalve maand geleden de laatste update plaatste, heb ik alweer twee bezoekjes aan het ziekenhuis gebracht. Ik was echter niet van plan om daar nu al iets over te gaan schrijven. Ik zou alles meenemen in de volgende update over de driemaandelijkse controles. Na de afspraak van afgelopen donderdag ben ik echter tot de conclusie gekomen dat ik dat beter wel kan doen. Als ik er een enigszins begrijpelijk verhaal van wil maken dat niet al te lang is, dan kan  ik er beter een aparte blogpost aan kan wijden. Dus, hier ben ik dan, met een ongeplande update.
De eerste afspraak was op woensdag 29 maart. Ik meldde me bij de nefroloog in de VU voor controles van mijn nieren. Ik had een gesprek met de arts en er moest bloed worden afgenomen. Een echo zou twee weken later plaatsvinden en was dus nu niet nodig.
Tijdens het gesprek met de arts werden lengte, gewicht en bloeddruk gemeten. Dat zag er allemaal prachtig uit, volgens de arts.
De bloedafname leek heel soepel te verlopen. Meteen bij de eerste poging begon er bloed in het buisje te lopen, maar al snel stopte dat en moest er geschoven worden met de naald. Helaas lukte het de laborant en even later ook haal collega niet om opnieuw bloed uit mijn arm te krijgen, en daarom werd ik dus toch nog in mijn andere arm geprikt. Gelukkig werd er uit die arm wel voldoende bloed verkregen om het onderzoek te kunnen doen dat de arts had aangevraagd.
15 dagen later, op donderdag 13 april, ging ik opnieuw op weg naar Amsterdam. Deze keer stonden er een echo en een afspraak met de kinderuroloog op het programma.
Toen ik de kamer binnenstapte waar de echo gemaakt zou worden, werd er opgemerkt dat ik hier al een keer eerder ben geweest. Dat klopt, minstens dertig keer eerder zelfs, gok ik.
Er werd een echo gemaakt van mijn nieren en blaas. De radioloog zou de beelden van deze echo vergelijken met die van de echo in oktober 2016. Zo kon de arts beoordelen of de medicijnen, die ik sinds die maand ben gaan gebruiken, effect hebben gehad.
In oktober 2016 bleek namelijk uit de onderzoeken dat mijn nieren te weinig citraat aanmaken. in een eerdere blogpost noemde ik citraat een soort oplosmiddel. Het zorgt ervoor dat bepaalde componenten in de urine zich niet ophopen en zo 'steentjes' vormen. Op de echo in oktober was een steentje aangetroffen en uit de echo van afgelopen donderdag zou blijken of de Kaliumcitraat die ik slik dat heeft doen krimpen.
Nadat de echo gemaakt was, had ik nog bijna een uur de tijd voordat de kinderuroloog me op haar spreekuur verwachtte. Ik maakte van die tijd gebruik om weer eventjes naar de kinderafdeling te gaan. Terwijl ik aan het bijpraten was met de pedagogisch medewerkster, vergat ik de tijd een beetje. We gingen maar snel op weg naar de poli en kwamen daar net op tijd aan.
de arts vertelde dat de echo een stabiele situatie liet zien. Het steentje was slechts een heel klein beetje gegroeid. De medicijnen doen iets.
Hoewel de dokter daar blij mee is, is het niet goed genoeg om op dezelfde manier verder te gaan. Het steentje moet daar weg. Als dat niet gebeurt, kan het alsnog groeien of andere problemen veroorzaken, zoals bijvoorbeeld infecties.
De enige manier waarop we het steentje weg kunnen krijgen, is via een operatie. Tijdens de operatie zal de arts proberen om via het litteken dat is gemaakt tijdens het aanleggen van de mitrofanoff (het kanaaltje tussen mijn blaas en navel), het steentje te bereiken. Lukt dit niet, dan zal ze op een andere plek een sneetje in de buikwand moeten maken. Na de ingreep zal ik een aantal dagen in het ziekenhuis moeten blijven.
Wanneer de operatie plaatsvindt, is nog niet bekend. Omdat de situatie stabiel is, hebben we geen haast. Mocht ik binnenkort toch klachten krijgen, dan wordt er alsnog spoed achter gezet.   
Ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik ervan vind. Ik had eigenlijk gehoopt dat het na de operatie in december 2015 wel zo'n beetje klaar zou zijn voor een hele lange tijd. Maar, ik heb natuurlijk voor veel grotere (medische) uitdagingen gestaan. leuk is het niet, maar ik vind het ook zeker geen ramp.
Over een paar weken word ik weer gecontroleerd door de kinderoncoloog. Het is bijna onbegrijpelijk hoe één foutje tijdens de celdeling de oorzaak is, of in ieder geval verband houdt, met alles wat ik tot nu toe op dit blog heb geschreven. Maar het belangrijkst vind ik dat de kankercellen wegblijven! Zo lang dat het geval is, ben ik dankbaar en blij en neem ik mislukte bloedafnames, echo's, ziekenhuisopnames en ongeplande updates heel graag voor lief!
    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten